Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vochtpercentage muur: hoe meten?

Het meten van het vochtpercentage in je muur is essentieel voor het opsporen en aanpakken van vochtproblemen. Vooral om schade aan je woning en gezondheidsrisico’s te voorkomen. Hoeveel procent is te veel, hoe meet je het en hoe pak je elk vochtprobleem aan? Deze vragen en meer beantwoorden we hier!

Ga snel naar:
Hoe vochtpercentage in muur meten?
Hoog vochtpercentage in muur: oorzaken
Hoeveel kost vochtbestrijding gemiddeld?
Welke gevolgen van hoog vochtpercentage in muren?
Ontvang vrijblijvend vochtbestrijding offertes

 

 

Hoeveel vocht mag er in je muren zitten?

Er zit altijd een bepaalde hoeveelheid vocht in je muur, maar te veel is natuurlijk niet goed. Het wordt uitgedrukt als een percentage vocht binnen het totale gewicht van de muur. Hoe hoog mag het vochtpercentage in je muren maximaal zijn? Hieronder enkele cijfers:

  • Normaal vochtpercentage muur: 5 à 12%
  • Hoog vochtpercentage muur: 12 à 17%
  • Te hoog vochtpercentage muur: meer dan 17%

Denk je dat je muren te vochtig zijn? Laat een expert je muren analyseren en het achterliggende vochtprobleem oplossen. Kom in contact met vochtbestrijders in je buurt.

vochtpercentage muur meten

 

Hoe vochtpercentage muur meten?

Wil je het vochtpercentage in je muur achterhalen? Dat doe je niet zomaar. Je hebt hier namelijk een meettoestel voor nodig. Daarvoor heb je de keuze uit 2 opties: zelf een meetapparaat kopen of een professional inschakelen voor de klus, die daarna ook meteen je vochtprobleem oplost.

 

OPTIE 1: vochtpercentage muur zelf meten

Zeker als je twijfelt over het vochtpercentage in je muren, is zelf meten een goedkope tussenstap. Wanneer je vochtpercentage in orde is, kan je alles dan laten zoals het is. Merk je dat het percentage toch aan de hoge kant is? Dan kan je nog altijd een expert inschakelen.

Om het vochtpercentage van een muur te meten zijn er 2 soorten vochtmeters. Gaat het over een ruwbouw muur? Ga dan voor een destructieve vochtmeter. Is je woning al afgewerkt en wil je geen pinnen in je muur steken? Dan kies je eerder voor een niet-destructieve vochtmeter. Deze zijn beschikbaar in de meeste doe-het-zelf winkels of online webshops. Bekijk ons assortiment vochtmeters in onze webshop.

 

OPTIE 2: vochtpercentage muur laten meten

Het is ook mogelijk om het vochtpercentage van je muur te laten meten door een professional. Je hoeft dan zelf geen toestel te kopen of resultaten te interpreteren. Experts maken gebruik van de beste apparatuur en kunnen het vochtprobleem in kwestie direct oplossen!

Op zoek naar een oplossing voor je vochtige muren? Kom in contact met een betrouwbare professional. Krijg naast een meting van het vochtpercentage van je muur ook nog advies en een oplossing op maat. Ontvang vrijblijvend offertes van verschillende experts via ons offerteformulier.

 

Hoog vochtpercentage muur: oorzaken + oplossingen

Er zijn 5 mogelijke oorzaken van vocht in je muren. Hieronder nemen we deze oorzaken door en hoe je hier het best mee omgaat. Een expert pakt elk probleem op een andere manier aan. Daarom is het erg belangrijk om te weten te komen waarom het vochtpercentage in je muur zo hoog is.

 

OORZAAK 1: optrekkend vocht

Optrekkend vocht is wat de naam doet vermoeden. Je muren raken aangetast door vocht dat uit de grond naar boven trekt. Dit is meestal te herkennen aan wanden waarbij de onderkant is aangetast. De bron van dit vocht ligt vaak bij een verouderde fundering die het grondwater absorbeert en niet voorzien is van een waterkering. Een waterkering is een vochtwerende laag van kunststof of roofing die in normale omstandigheden optrekkend vocht tegenhoudt.

Oplossing: muren injecteren of muren onderkappen

 

OORZAAK 2: doorslaand vocht

Doorslaand vocht ontstaat wanneer neerslag in de muur trekt. De regen sijpelt dan gewoon door je gevel heen. Dit komt voornamelijk voor bij oudere woningen. De bakstenen of bepleistering zijn dan door de jaren heen poreus geworden. Als je vochtplekken opmerkt, zitten ze vaak wat hoger op de muur.

→ Oplossing: muren impregneren, nieuwe gevelbekleding of gevel verven met vochtwerende verf

 

OORZAAK 3: vochtproblemen door condensatievocht

Condensatievocht is normaal bij een woning waarin geleefd wordt. Er ontstaat pas een probleem wanneer het niet mogelijk is om het correct af te voeren. Door te weinig natuurlijke ventilatie of een gebrek aan een ventilatiesysteem zal de luchtvochtigheid stijgen. Dit komt meestal voor in kamers zoals de badkamer of keuken. Door de hoge luchtvochtigheid zet de waterdamp zich af op de muren. Op lange termijn zal je last krijgen van schimmels en vochtplekken.

→ Oplossing: ventilatiesysteem of natuurlijk verluchten

 

OORZAAK 4: vochtproblemen door lekken in leidingen en afvoerbuizen

Last van vochtige plekken die niet te verklaren zijn door 1 van bovenstaande oorzaken? Dan is de kans groot dat er een lek zit in een van je leidingen of afvoerbuizen. Het detecteren van lekkage is niet altijd even makkelijk. De gevolgen van lekken zijn vaak pas zichtbaar na enkele maanden tot zelfs jaren. Toch is het belangrijk om zo snel mogelijk een expert in te schakelen. Lekke leidingen kunnen de constructie van je woning serieus aantasten.

→ Oplossing: lekdetectie

 

OORZAAK 5: bouwvocht

Bij nieuwbouw gebruiken vakmensen heel wat materiaal dat met water gemengd moet worden voor gebruik. Hierdoor zit er meer vocht in nieuwbouw muren dan bij oudere gebouwen. Het volledig uitdrogen van de woning kan meer dan 1 jaar duren.

Wanneer je hier geen rekening mee houdt, kan het pleisterwerk loskomen en zal er schimmel ontstaan in de vochtige ruimtes. Wacht daarom idealiter een half jaar voor je intrekt in een nieuwbouwwoning. Meubels zet je daarom ook niet direct tegen de muren. Van bouwvocht afraken gaat het makkelijkst in de zomermaanden door je ramen en deuren (ook binnendeuren) open te zetten en zo veel mogelijk te ventileren.

→ Oplossing: bouwdrogers of natuurlijk drogen door te verluchten

 

Hoe weet ik wat de oorzaak van mijn vochtige muur is?

Het is niet makkelijk om dit zelf op te sporen. Er zijn echter wel enkele factoren die je een idee kunnen geven; zoals de plaats van de vochtige plekken. Toch blijft het vaak giswerk. 100% zeker ben je alleen als je de klus overlaat aan een ervaren vochtspecialist.

Laat dus een vochtspecialist je muren inspecteren en analyseren. Zo’n expert bepaalt wat de oorzaak is van de vochtproblemen in je muren. Ze kunnen ook meteen de beste oplossing voorstellen. Kom in contact met vochtspecialisten actief in je buurt.

 

vochtpercentage muur

 

Kosten vochtbestrijding

Het prijskaartje van vochtbestrijding hangt af van enkele factoren. Voornamelijk de klus die moet worden uitgevoerd, de omvang van het vochtprobleem, … Daarnaast kan een professional ook zelf de prijs bepalen die hij of zijn rekent per opdracht. Enkele richtprijzen ter indicatie:

Oorzaak vocht in huisOplossing vocht in huisGemiddelde prijs (excl. btw, incl. arbeidskosten)
Opstijgend vochtMuren injecterenVanaf € 100 per lopende meter
CondensatievochtAangepast ventilatiesysteem€ 1.500 à 8.000
Doorslaand vochtGevel impregneren€ 8 à 12 per m²
Vochtwerende verf€ 15 à 35 per m²
Nieuwe gevelbekledingVanaf € 40 per m²
LekkageLekdetectie€ 300 à 500
Lek herstellenAfh. van soort lek en methode

Wil jij een prijs op maat voor jouw vochtbestrijding? Dat kan via onze offerteservice. Niet alle experts hanteren dezelfde prijs en dus is vergelijken cruciaal. Zo kan je efficiënt prijs en aanbod vergelijken. Ontvang offertes van meerdere vochtbestrijders actief in je regio!

 

Wat zijn de gevolgen van een hoog vochtpercentage in je muren?

Doe je niks aan een hoog vochtpercentage in je muren, dan kan dit grote negatieve gevolgen hebben. Hieronder sommen we de voornaamste punten voor je op:

  • Negatieve invloed op de bouwconstructie: vochtproblemen kunnen hout aantasten of zorgen voor houtrot. Het kan zelfs diep in je gevel doordringen en voor barsten in bakstenen zorgen. Binnenshuis zal vocht muren poreuzer maken, waardoor je verf of behangpapier loskomt en/of beschadigd geraakt.
  • Effecten op je gezondheid: schimmels en bacteriën leven het liefst in een vochtige omgeving. Hun aanwezigheid kan al snel leiden tot gezondheidsproblemen als vermoeidheid, ademhalingsproblemen, allergieën en gewrichtspijnen.
  • Hogere energieprijzen: om een woning met een overschot aan vocht in de muur warm te krijgen, moet je de verwarming hoger zetten. Water warmt namelijk veel langzamer op dan lucht. Als gevolg zal je maandelijks meer geld kwijt zijn aan energie.

Wil je deze negatieve gevolgen vermijden? Pak vochtproblemen direct aan. Vraag offertes voor vochtbestrijding aan via ons offerteformulier hieronder:

 

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders